Obnova i održavanje drvenog vrtnog namještaja.

Obnova i održavanje drvenog vrtnog namještaja.

Drvo je prirodni materijal koji zahtjeva održavanje i njegu. Ukoliko ne održavate drveni namještaj, postoji rizik da će ono puknuti ili osušiti se. Zbog toga smo za vas pripremili savjete za održavanje kako bi vaš drveni vrtni namještaj ostao dugo očuvan.

Drveni vrtni namještaj traži posebnu pažnju i pogrešno je vjerovati suprotno čak i kada se radi o vrtnom namještaju od egzotičnih (tvrdih) vrsta drva.

Svako drvo je prirodni materijal i stoga je osjetljivo na vanjske utjecaje poput atmosferilija, a ponajviše UV zraka koje razaraju strukturu drva i stvaraju manje ili veće pukotine na njegovoj površini. Potom voda u obliku kiše ili vlage prodire u nastale pukotine i čini da drvo dalje propada. Proces propadanja dodatno ubrzavaju ostali vanjski utjecaji poput temperature zraka. Ovisno o dužini izloženosti spomenutim utjecajima drvo će prvo početi blijediti i izgledati neugledno, a u konačnici u potpunosti propasti.

Ako ste se odlučili za drveni vrtni namještaj i želite u njemu dugo uživati, vodite računa da ga morate obnoviti i/ili redovno održavati, a nama će biti drago u tome vam pomoći preporukama o izboru proizvoda koji će sačuvati prirodnost i ljepotu drvenog vrtnog namještaja te njegovo daljnje održavanje učiniti jednostavnim i lakim.

Najbolji izbor za obnovu i održavanje vrtnog namještaja zbog impregnacije koja radi dodatnu zaštitu i kemijski manje osjetljivijeg laka. Impregnacija je tonirana pastama otpornim na UV zračenje, tj. sunčeve zrake kako tijekom vremena drvo ne bi mijenjalo ton pod utjecajem sunca. Lakom se dobiva vrlo elastičan površinski film koji je istovremeno otporan na habanje i štiti drvo od vlage te zahvaljujući UV filteru kojeg sadrži, štiti ga dodatno i od UV zračenja.

Preporučuje se jednogodišnje održavanje laka. Pri tome nije potrebno brušenje već samo dobro čišćenje i nanos 1 – 2 sloja laka. Ovo jednostavno i lagano održavanje (bez brušenja) svakako je poželjno redovito provoditi kako bi se drvena površina zaštitila od značajnijeg propadanja i izbjegla zahtjevnija obnova.

U našem asortimanu imamo bogatu ponudu proizvoda za zaštitu drvenih površina.

Plijesan i gljivice

Katkad se može dogoditi da uprkos redovnom održavanju vaš vrtni namještaj zahvati plijesan i gljivice. Najlakše se to može primijetiti na dijelovima namještaja koji zahvaćeni gljivicama ili plijesni postanu tamniji od ostatka ili čak skroz pocrne.

Kako bi riješili problem savjetujemo:

• Temeljito očistite drveni vrtni namještaj sa sredstvom za čišćenje drva. Obavezno slijedite uputstva na pakiranju, a ako je namještaj još uvijek prljav, ponovite postupak čišćenja koliko je potrebno da postane čist.

• Ako ste primijetili da nakon čišćenja nema promjene na zahvaćenim tamnim dijelovima, možete napraviti jaku otopinu s klorom. Operite tamne dijelove s klornom otopinom i obavezno isperite vodom.

• Ukoliko ne pomogne niti otopina s hlorom, preostaje vam samo bruspapir! Ispolirajte zahvaćene dijelove dok ne dođete do zdravog drva. Koji god način koristili, na kraju vam preporučamo da drveni vrtni namještaj premažete s odgovarajućim uljem.

Deformacija i pritezanje

Drvo je prirodni proizvod i ukoliko se odlučite na kupnju drvenih vrtnih stolova i drvenih stolica nakon određenog perioda reagirat će na različite vremenske uvjete. Mogu se pojaviti manje pukotine izazvane tenzijama u drvu, a kako bi to spriječili, važno je da s vremena na vrijeme pritegnete vaš vrtni namještaj.