Tehnološki napredna rješenja za dekoraciju i zaštitu parketa.

Tehnološki napredna rješenja za dekoraciju i zaštitu parketa.

U ovom članku ćemo razmotriti sve slučajeve kada je potrebno za zaštitu podova tijekom popravka, a također napomenuti, kada to ne može biti učinjeno. Također uzmemo u obzir vrste podova i uvjeta polaganja parketa, pod kojima nije potrebna zaštita za određene vrste popravaka.

Nema potrebe za zaštitom parketa tijekom kozmetičkog rada, tj. kod popravka labavih, abrazivnih ili vlažnih materijala koji mogu ogrebotati ili navlažiti pod bez udaranja na pod.

Kod nas na tržištu najčešće se koriste lakovi za premazivanje parketa. Lakiranjem se stvara čvrst i neprobojan sloj visokog sjaja na površini parketa. Lakovi koji se danas koriste su izuzetno otporni na habanje i ogrebotine.

Parket je znatna i izuzetno trajna investicija koja može višestruko da se isplati. Upravo zbog ovoga se, osim samog kvaliteta drveta, mora obratiti posebna pažnja na odabir ostalih komponenti prilikom polaganja parketa jer upravo komponente kao što je ljepilo i lak za parket mogu znatno da utiču na dobar kvalitet završnog proizvoda koji može trajati doživotno. Top Color u svom asortimanu nudi kompletan sistem za završnu obradu parketa pod raznim brendovima.

S druge strane, jako je važno, osim estetskog efekta, odgovarajućim izborom završnog premaza zadovoljiti i zahtjeve namjene prostora. Ako je neki prostor manje opterećen pješačkim prometom, nije potrebno koristiti specijalne premaze korištene u slučajevima kada je prostor opterećen velikim pješačkim prometom.

Osim lakova, za završnu zaštitu parketa može se koristiti i ulje, odnosno vosak. Parketi tretirani uljem, kao što je npr. Milesi, imaju izrazito prirodan mat izgled koji ističe toplinu drveta te prostoru u kojem je korišten daje rustikalni izgled. Uljanje parketa preporuča se čak i u prostorijama koje su izložene povremenoj vlazi, kao što su kuhinje ili kupaonice, gdje ulje zbog svojih karakteristika bolje podnosi direktan kontakt drveta s vodom.